023 - 527 24 24 info@algeravanparys.nl

Risico's

 

 

 

Met welke risico’s moet u rekening houden?

Een orthodontische behandeling wordt doorgaans succesvol uitgevoerd. Net als bij andere tandheelkundige en medische behandelingen brengt een orthodontische behandeling risico’s met zich mee. Deze risico’s worden vooraf ingeschat en zullen zelden ernstig genoeg zijn om u van een behandeling te weerhouden.

Mogelijke risico’s zijn:

– Het ontstaan van witte vlekken op de tanden en/of kiezen.

Bij een onvoldoende mondhygiëne kunnen er witte vlekken op de tanden en kiezen ontstaan. Dit zijn beginnende gaatjes en deze gaan over het algemeen zelden weer helemaal weg. Voorkom dit door goed te poetsen.

– Het korter worden van wortels.

De wortels van de tanden en kiezen kunnen door de verplaatsing iets korter worden. Zelden is dit zodanig dat dit een probleem vormt. Om deze reden wordt er soms echter wel een controle röntgenfoto gemaakt.

– Verplaatsing van tanden en/of kiezen na de behandeling.

Het voltooien van een orthodontische behandeling is geen absolute garantie voor een leven lang perfect rechtstaande tanden. Na een orthodontische behandeling kunnen tanden en kiezen weer verschuiven. Om dit te beperken, wordt aan het einde van de orthodontische behandeling retentieapparatuur geplaatst (een geplakt spalkje/draadje en/of een uitneembare (nacht)beugel). In bepaalde situaties, zoals bij forse en onvoorziene kaakgroei, mondademhaling, verhoogde tongdruk of afwijkende mondgewoontes, kan het behaalde behandelresultaat minder stabiel zijn. Verder geldt dat met het toenemen van de leeftijd de positie van tanden of kiezen verandert. Dit hoort bij het normale verouderingsproces en geldt ook voor gebitten die niet orthodontisch behandeld zijn.

Hoewel bovenstaande risico’s erg klein zijn, zijn ze niet geheel uit te sluiten. Het is belangrijk dat al deze aspecten van de orthodontische behandeling u bekend zijn en dat u deze meeweegt in uw beslissing om al dan niet aan een orthodontische behandeling te beginnen. Begin alleen aan een beugel als u er voor 100% achter staat.